Etiket ve Ambalaj
Plastik ve diğer yenilenemeyen kaynakların yerine kağıt bazlı ambalaj malzemelerinin kullanılmasına yönelik artan bir eğilim bulunmaktadır. Bu eğilim, plastik ambalajın çevresel etkilerine ilişkin artan farkındalık ve plastik atıkları azaltma arzusu dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından yönlendirilmektedir.
Plastik ambalajlar, genellikle çöplüklerde veya çevrede çöp olarak sona erdiğinden, çevre kirliliğine önemli bir katkıda bulunur. Plastiğin ambalaj malzemesi olarak hafif ve dayanıklı olması gibi pek çok faydası olsa da biyolojik olarak parçalanamaz ya da parçalanması yüzlerce yıl alabilir. Bu sebeple, plastik ambalajları azaltmak ve daha sürdürülebilir alternatifler bulmak için büyüyen bir hareket vardır.
Plastik ambalajlara bir alternatif de kağıt etiketlerdir. Kağıt etiketler, yenilenebilir bir kaynak olan ağaçlardan yapılır ve kullanımdan sonra geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir. Buna karşılık, plastik ambalajlar, yenilenemeyen kaynaklar olan ve çevrede parçalanması çok daha uzun süren fosil yakıtlardan yapılır.
Plastik ambalajlar yerine kağıt ambalajların kullanılması, ambalajların ürettiği plastik atık miktarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Etiketler, ambalaj malzemesinin önemli bir bölümünü oluşturabileceğinden, bu özellikle şişelenmiş içecekler veya paketlenmiş gıdalar gibi büyük miktarda ambalajı olan ürünler için önemlidir.
Döngüselliği ilerleten kağıt malzemeler
Sürdürülebilirlik hedeflerini karşılamak için bir kağıdın aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:
- sorumlu bir şekilde tedarik edilir
- geri dönüştürülmüş içeriklerden üretilir
- geri dönüşümü (veya yeniden kullanımı) sağlar
- Biyolojik olarak tamamen çözülebilir
Tedarik zincirindeki sorumluluk bilinci:
Sürdürülebilirlik sertifikalı ormanlar belirli çevresel, sosyal ve ekonomik standartları karşılayacak şekilde yönetilmektedir. Bu standartlar, Forest Stewardship Council (FSC), yani Orman Yönetim Konseyi ve Sustainable Forestry Initiative (SFI), yani Sürdürülebilir Ormancılık Girişimi gibi çeşitli sertifika programları tarafından belirlenir.
FSC sertifikalı ormanlar, biyolojik çeşitliliği, su kaynaklarını ve toprak kalitesini korurken aynı zamanda yerli halkların ve yerel toplulukların hak ve çıkarlarını da dikkate alacak şekilde yönetilmektedir. FSC sertifikası aynı zamanda FSC sertifikalı ormanlardan gelen ahşap ürünlerin ormandan nihai ürüne kadar izlenebilir olmasını gerektirir.
Öte yandan SFI, yaban hayatı yaşam alanlarının korunması, su kalitesi ve toprak sağlığı dahil olmak üzere ormanların sürdürülebilir yönetimine odaklanmaktadır. SFI sertifikası aynı zamanda sertifikalı ormanların, orman ürünleri endüstrisinin uzun vadeli ekonomik uygulanabilirliğini destekleyecek şekilde yönetilmesini gerektirir.
Hem FSC hem de SFI sertifika programları, sertifikalı ormanların kendi standartlarını karşılayacak şekilde yönetildiğini doğrulamak için üçüncü taraf denetçiler kullanır.
Bu iki programa ek olarak, Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC), yani Orman Sertifikasyonunun Onaylanması Programı ve Canadian Standards Association (CSA), yani Kanada Standartlar Birliği gibi başka sürdürülebilirlik sertifika programları da bulunmaktadır. Bu programların, ormanların sürdürülebilir yönetimi için kendi standartları ve gereksinimleri vardır.
Genel olarak, sürdürülebilirlik sertifikalı ormanlar, çevrenin, yerel toplulukların ve orman ürünleri endüstrisinin ihtiyaçlarını dengeleyecek şekilde yönetilir. Bu sertifika programları, ormanların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlayarak, kereste, temiz hava, su ve çeşitli türler için yaşam alanı dahil olmak üzere ormanların sağladığı doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur.
Geri Dönüştürülmüş Kağıt İçeren Kağıtlar:
Geri dönüştürülmüş içerikli kağıt, yeni ve geri dönüştürülmüş liflerin karışımından yapılır ve geri dönüştürülmüş içerik ürünlere göre değişir. Halihazırda kullanılmış ve atık akışından geri kazanılmış tüketici kullanımı sonrası geri dönüştürülmüş kağıt ve tüketici kullanımı öncesi geri dönüştürülmüş kağıt dahil olmak üzere farklı geri dönüştürülmüş içerikli kağıt türleri mevcuttur.
Kağıt ürünlerin geri dönüştürülmüş içerikten yapıldığından emin olmak için, ürünün geri dönüştürülmüş malzemeler içerdiğini gösteren FSC Geri Dönüştürülmüş etiketi veya geri dönüştürülmüş içerik simgesine bakın. Üründeki geri dönüştürülmüş içeriğin yüzdesi de büyük ölçüde değişebildiğinden bu bilgiyi de kontrol etmek iyi bir fikirdir.
Geri dönüşümü veya yeniden kullanımı sağlayan kağıtlar:
Geri dönüşümü veya yeniden kullanımı mümkün kılan kağıt ürünleri, atığın azaltılmasına ve doğal kaynakların korunmasına yardımcı olabilir. Kağıt geri dönüştürüldüğünde, liflerin yeni kağıt ürünleri yapmak için kullanılabilmesi için toplanır ve işlenir. Bu işlem, işlenmemiş liflerden kağıt üretmeye kıyasla daha az enerji ve su kullanır ve ağaçlar gibi yeni ham maddelere olan talebin azaltılmasına yardımcı olur.
Kağıt ürünlerinin geri dönüştürülebilirliğini etkileyebilecek birkaç faktör vardır:
1- Elyaf içeriği: %100 geri dönüştürülmüş elyaftan yapılan kağıt ürünlerinin geri dönüştürülmesi, işlenmemiş ve geri dönüştürülmüş elyaf karışımından yapılanlara kıyasla genellikle daha kolaydır.
2- Kaplama ve son işlem: Parlak veya mat yüzeyli olan etiketler gibi kaplanmış kağıt ürünlerinin geri dönüştürülmesi daha zor olabilir çünkü geri dönüşüm işlemi sırasında kolayca ayrılamayan malzemeler içerebilirler.
3- Mürekkep: Ağır metallerden yapılan bazı mürekkepler çevreye zararlı olabilir ve geri dönüşüm sürecinde çıkarılması gerekebilir.
4- Kirleticiler: Gıda veya diğer maddelerle kirlenmiş kağıt ürünlerinin geri dönüştürülmesi de güç olabilir.
İşletmeler ve tüketiciler, %100 geri dönüştürülmüş elyaftan yapılan ve kaplama veya cila içermeyen kağıt ürünleri seçerek bu ürünlerin daha kolay geri dönüştürülebilir olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, kağıt ürünlerinin uygun şekilde atılması ve kirletici maddelerden arındırılması da geri dönüştürülebilmelerini veya yeniden kullanılabilmelerini sağlamaya yardımcı olabilir.
Kompostlanabilir Kağıt Ürünleri:
Kompostlanabilir ya da biyolojik olarak tam olarak çözünebilir kağıt ürünleri, kompostlaştırma ortamında parçalanmak ve ayrışmak üzere tasarlanmış malzemelerden yapılır. Kompostlama, gıda artıkları ve bahçe atıkları gibi organik maddeleri kompost olarak bilinen besin açısından zengin bir gübreleme işlemidir.
Kompostlanabilir kağıt ürünleri kullanmak, atıkların ve kağıt üretiminin çevresel etkisinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Kağıt ürünleri kompost haline getirildiğinde, çöplüklerde yer kaplamak yerine parçalanır ve besin maddelerini toprağa geri döndürürler.
Ek olarak, kompostlaştırma, normalde çöplüklerdeki organik maddenin ayrışması yoluyla atmosfere salınacak olan karbonu yakalayıp depoladığından, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kağıt havlular, peçeteler ve gıda ambalajları dahil olmak üzere çeşitli kompostlanabilir kağıt ürünleri mevcuttur. Bu ürünler tipik olarak odun hamuru veya geri dönüştürülmüş kağıt gibi bitki bazlı malzemelerden yapılır ve kompostlama ortamında daha hızlı parçalanmalarına yardımcı olmak için enzimlerle işlenir.
"Kompostlanabilir" olarak etiketlenen tüm kağıt ürünlerinin aynı olmadığına dikkat etmek önemlidir. Bazı ürünler, örneğin endüstriyel kompostlama tesislerinde olduğu gibi yalnızca belirli koşullarda kompostlanabilirken, diğerleri evdeki kompostlaştırma ortamında çözülebilir. Kağıt ürünlerinin gerçekten kompostlanabilir olduğundan emin olmak için Biodegradable Products Institute (BPI) ya da the European Industrial Hemp Association (EIHA) gibi sertifika etiketlerine bakabilirsiniz. Bu etiketler, ürünün test edildiğini ve kompostlanabilirlik için belirli standartları karşıladığını gösterir.
Sonuç
Özetlemek gerekirse, kağıt ürünlerinin sürdürülebilir olabilmesini sağlamak için geri dönüştürülmüş içerik kullanmak, daha az malzeme kullanmak, geri dönüşümü veya yeniden kullanımı sağlamak ve kompostlanabilir olmak gibi çeşitli yollar vardır. Sürdürülebilirlik sertifikalı ormanlar, belirli çevresel, sosyal ve ekonomik standartları karşılayacak şekilde yönetilirken, geri dönüştürülmüş içerikli kağıt, yeni ve geri dönüştürülmüş liflerin karışımından yapılır. Daha az malzeme kullanan kağıt ürünleri, kaynakların korunmasına ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olabilir ve geri dönüşüme veya yeniden kullanıma olanak tanıyan kağıt ürünleri, atığın azaltılmasına ve doğal kaynakların korunmasına yardımcı olabilir. Son olarak, gübrelenebilir kağıt ürünleri, atık ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olarak, kompostlaştırma ortamında parçalanıp ayrışmak üzere tasarlanmış malzemelerden yapılır.